اريك اشميت، مديرعامل گوگل، چندي پيش در مقالهاي در نشريه نيوزويك، قواعد طلايي كسبوكار يكي از برترين شركتهاي ديجيتالي جهان را تشريح كرد. اگرچه رهبران گوگل بر خلاف رهبران مايكروسافت، در انتشار مقاله و گزارش تخصصي، فعاليت كمتري دارند، اما مطالبي كه هر از گاهي توسط آنان ارائه ميشود، قابل تامل است. متن حاضر، روايتي است از راهكارهايي كه گوگل در كسبوكار در دنياي ديجيتال به آنها وابسته است. اريك اشميت به اين واقعيت اشاره دارد كه خلاقيت و پرورش خلاقيت در كاركنان يك شركت، رمز پيروزي در شركتهاي ديجيتالي امروز جهان است. اين خلاقيت است كه كارآفريني ديجيتالي را به بهترين شكل ممكن پرورش و هدايت ميكند و اين تضميني براي بقا در دهكده جهاني است.
منبع مقاله : خانه كار آفرينان ايران
در گوگل، ما پيتر دراكر (پدر مديريت نوين در قرن بيستم) را به عنوان يك معلم تجارت معروف ميشناسيم كه ميتواند كارگرهاي اطلاعاتي جديدي را پرورش دهد. دروكر واژه كارگرهاي اطلاعاتي را در سال 1959 ابداع كرد. او بر اين عقيده بود كه كارگرهاي اطلاعاتي كارگرهايي هستند كه باور داشته باشند كه مفيد و موثرند نه اينكه مانند ديگران فقط از ساعت 5 تا 9 صبح بر اساس وظيفه سر كار بروند. شركتها و سازمانهايي كه به دنبال اين گونه كارمندان بروند و از آنها بهره بگيرند ميتوانند به عنوان شركتهاي برتر در 25 سال آينده معرفي گردند. در واقع گوگل نيز مبناي كار خود را بر چنين اساسي پايهريزي كرده است. بحث در مورد اين موضوع كه آيا شركتهاي بزرگ ميتوانند اين كاركنان اطلاعاتي را مديريت كنند يكي از بحثهاي اصلي در سالهاي گذشته بوده است. به دليل اينكه عدم مديريت درست در اين بخش باعث از كار افتادن شركت خواهد شد اين موضوع از اهميت ويژهاي برخوردار است مباحثي كه در اينجا مطرح ميكنيم 10 قانون اصلي است كه ما براي موثر بودن كاركنان اطلاعاتي به شما معرفي ميكنيم. به دليل اينكه در بسياري از كارخانهها كاركنان اطلاعاتي اصلي مهندسان هستند در اينجا نيز مبناي كار ما مهندسان خواهند بود. اما بعضي از اين قانونها به ديگر كاركنان نيز تعلق دارد.
1- به وسيله تشكيل كميته و شورا اقدام به استخدام كنيد.به طور كلي كسي كه در گوگل درخواست استخدام را مطرح ميكند حدود 12 مصاحبه مختلف را پشت سر ميگذارد تا استعدادها و مهارتهاي او مشخص شود. هر كدام از اعضاي كميته، نظر خود را ابراز ميكنند. اين عمليات باعث ميشود تا استانداردهاي كار بالاتر رود. درست است كه زمان بيشتري را صرف ميكند ولي ما فكر ميكنيم كه ارزش آن را دارد. اگر شما افراد با قابليت را استخدام كنيد و در هنگام مصاحبه به آنها فشار زيادي را وارد كنيد، باعث ميشود تا آنها نيز مهارت خود را به نمايش بگذارند ما از ابتدا در گوگل به اين صورت شروع به استخدام كرديم و مبناي كار مان در اين شركت اينگونه كاركنان هستند.
2- خواستههاي آنان را فراهم كنيد .همانطور كه دروگر ميگويد: همه چيزهاي مزاحم را از جلوي آنان برداريد. ما امكانات استانداردي را براي آنها ترتيب دادهايم كه شامل اسباب و وسايل نهار خوري، باشگاه ورزشي، رختشويخانه، اتاق ماساژ، آرايشگاه، كارواش، خشك شويي، اتوبوسهاي ايابوذهاب و هر چيز ديگري كه يك مهندس به آن احتياج دارد. به اين نكته توجه داشته باشيد كه برنامهنويسها دوست دارند كه فقط برنامه نويسي كنند. ديگر احتياجات آنها را ما برآورده ميكنيم.
3-مكان كار آنها را نزديك به هم قرار دهيد.تقريبا تمام پروژهها در گوگل پروژههاي تيمي هستند و اعضاي تيمها احتياج به برقراري ارتباط با يكديگر دارند. بهترين راه براي ارتباط برقرار كردن آنها اين است كه اعضاي تيمها را در هنگام كار نزديك به هم قرار دهيد. در واقع اداره را به محلي براي به اشتراك گذاشتن تفكرها تبديل كنيد. با اين روش هنگاميكه يك برنامهنويس ميخواهد با همكار خود صحبت كند دسترسي آسان خواهد بود، نه تلفن، نه ايميل و نه هيچ زمان از دست رفتهاي براي پاسخ. همچنين اتاقهاي كنفرانسي وجود دارد كه برنامهنويسان ميتوانند به طور ساعتي از آن براي مشورت كردن استفاده كنند. در واقع نشستن در كنار يك برنامهنويس بزرگ ميتواند بسيار با ارزش باشد.
4-هماهنگي .به دليل اينكه برنامهنويسان در فاصله كمي از يكديگر قرار دارند. درصد هماهنگي نيز بالا خواهد رفت. چون هر برنامهنويس قادر خواهد بود كه به آساني و بدون تلف كردن وقت بفهمد كه اعضاي گروه خود در حال حاضر در كدام بخش از پروژه قرار دارند. آيا او نيز همراه آنان است يا از برنامه عقب است و اين به دليل فاصله نزديكي فيزيكي آنان خواهد بود.
5-استفاده نامحدود كاركنان از ابزارهاي شركت.يكي از اين ابزارها وب است. صفحات داخلي وب كه در داخل شركت براي انجام پروژهها استفاده ميشود. آنها به طور كامل انديسگذاري ميشوند و براي اعضاي تيم پروژه قابل استفاده خواهد بود.به عنوان مثال يكي از دلايل موفقيتGmail آزمايش شدن اين سرويس به طور مكرر بود. يعني خود كاركنان با صفحات وب داخلي شركت ماهها اين سرويس را مورد بررسي قرار دادند. بعداز مدتي آن را روانه بازار كردند و ميبينيد كه به موفقيت بسياري نيز دست يافته است.
6 -خلاقيت را تشويق كنيد . مهندسان گوگل 20% از وقتشان را فقط براي انتخاب پروژه مصرف ميكنند. البته اين زمان از دست نرفته و باعث ميشود كه پروژههاي خوبي حاصل شود. اما به طور عموميما به انسانهاي خلاق اجازه ميدهيم كه خلاق باشند. يكي از سلاحهاي نا مخفي ما نظريات ارسال شده به وسيله پست است. صندوق پستي كه مردم از سراسر دنيا پيشنهادات و انتقادات خود را براي ما بوسيله آن ارسال ميكنند. در واقع ما اجازه ميدهيم تا خود مردم آن چيز را كه ميپسندند ارائه دهند و ما روي آن طرحها كار كنيم.
7- تلاش براي رسيدن به رضايت عمومي.در واقع در سيستمهاي مشاركتي ما هميشه يك تصميم گيرنده نهايي وجود دارد. ما به اين قضيه معتقديم كه افراد بيشتر بسيار باهوشتر از افراد كمتر هستند.و در واقع ما يك پهناي اطلاعاتي قبل از تصميمگيري نياز داريم. در گوگل نقش مدير در واقع يك جمع كننده نظرات است نه يك ديكتاتور. در تصميم، رسيدن به رضايت عموميگاهي اوقات بسيار طول ميكشد. اما هميشه پروژهاي كاملتر بوده است كه تيميتر بوده است.
8- زيان آور نباشيد.مطالب زيادي در مورد شعار گوگل نوشته شده است كه ما سعي ميكنيم با آن زندگي كنيم. همانطور كه در تمام موسسات و سازمانها افراد در مورد نظراتشان احساساتي هستند در گوگل نيز چنين است.در گوگل هيچ كس به صندلي مديريت نميرسد مگر اينكه مبتكر طرحهاي نوين باشد. ما در واقع جوي از تحمل و احترام در مقابل نظرات مردم به راهانداختهايم نه جوي كه در آن پر از بله در مقابل نظرات مردم باشد.
9-دادهها تصميمات را حركت ميدهند .در گوگل تمام تصميمات بر مبناي تجزيه و تحليل گرفته ميشود. ما سيستمي را براي مديريت اطلاعات به راهانداختهايم كه نه تنها در وب بلكه در داخل شركتمان نيز ما را ياري ميرساند. در همين راستا آناليزورهايي را استخدام كرده ايم كه به سختي بر روي دادهها كار ميكنند و ما را به روز نگه ميدارند.
10- بطور موثر ارتباط برقرار كنيد.هر جمعه ما مجمعي براي آگاهي دادن، معرفي، سوال و جواب ( و البته نوشيدني و غذا) را برگزار ميكنيم. اين مجمع به مديران اجازه ميدهد تا هر هفته با كاركنان خود انتخاب بر قرار كنند و يا بالعكس. گوگل اطلاعات خود را به طور وسيعي براي ديگر سازمانها يا موسسات منتشر ميكند. برخلاف ديگران ما بر اين باوريم كه قانون اول، دوميرا ميسازد يعني پشت گرم بودن كاركنان در كار باعث وفا داري آنها در كار ميشود. مهندسان به طور طبيعي روحيه رقابتي دارند. آنها در مقابل افرادي كه دانش شان پايينتر است تحمل و دوام ندارند. اما نقريبا تمام پروژههاي مهندسي تيمي هستند، داشتن يك فرد باهوش اما نا منعطف در تيم واقعا مرگ آور است.اگر ما جملاتي مانند «باهوشترين فردي كه تا به حال ديدم» يا «ميخواهم دوباره با او كار كنم» را از گروهي شنيديم بايد در پروژههاي بعدي نيز آنها را در يك تيم قرار دهيم. يك مهندس خوب هميشه به اين امر معتقد است كه پروژهاي كه در دست اوست بايد بهتر از پروژههاي قبلي باشد. براي تحقق يافتن اين امر آنها بايد كار تيميشان را بالاتر ببرند و سعي كنند تا بوسيله كار تيمي اين امر را استحقاق بخشند. نكته آخر اين است كه گوگل در حال رشد كردن است. دليل اين پيشرفت هم همين ارتباطات است. جلسات روز جمعه براي به دست آوردن يك ديد جمعي از تيم است. به اين نكته توجه داشته باشيد كه گوگل در حال حاضر يك سازمان است.ما بايد بر روي مديريت خلاقيت و ابداع و ابتكار تمركز كنيم. اما اين تنها نقطه تمركز در گوگل نيست. ما بايد عملياتها و كارهايمان را نيز به طور روز به روز مديريت كنيم و اين كار سادهاي نيست. ما در واقع در حال ساختن زير بنا و پايه تكنولوژي هستيم كه بسيار بزرگتر و پيچيدهتر از چيزهايي است كه در تاريخ بشر ساخته شده است.آنهايي كه برنامهريزي ميكنند.يعني اين سيستم را برنامهريزي و اجرا ميكنند بايد داراي انگيزه بالايي باشند. در گوگل عملياتها فقط آزمايشي نيستند بلكه آنها براي موفقيت مجموعه بسيار مهم هستند. به اين دليل بايد سعي كنيم كه در تمام پروژهها موفق باشيم. |